HírekEzért nem lehet használni a medencéket a Galerius fürdőben

2021.05.29. 13:52

Részlegesen, hétvégente nyitva ugyan, de a medencéket nem lehet használni. A polgármester mai posztjából kiderül, miért nem. 

Várhatóan több tízmillió forintba kerül csak a tetőszigetelés, amíg ez nem készül el, nem lehet kinyitni a medenceteret a Galerius fürdőben – tájékoztatott dr. Lengyel Róbert a közösségi médiában. A polgármester szerint „időzített bomba”, illetve „újabb, a szekrényből kipottyant csontváz” a Galerius, melyet 2006-ban adtak át, de jellemző a kivitelezés színvonalára, hogy tíz év múltán, 2016-ban a város már a kivitelezéssel kapcsolatos szavatossági és kártérítési igényérvényesítés érdekében egy budapesti ügyvédi irodát bízott meg, hogy járjon el a kivitelezőkkel szemben. Akkor ezt nyilatkozta Lengyel Róbert a megyei sajtónak: „Folyamatosan egyre több műszaki, építészeti problémával szembesülünk. A fürdő építése során (a jelenlegi állapotot alapul véve) finoman fogalmazva nem álltak a kivitelezők a helyzet magaslatán. Rossz és egyre romló állapotban van a létesítmény. Ezen felül az elmúlt években a karbantartási munkákra sem fordítottak kellő figyelmet az illetékesek.”
A siófoki városvezető most arról ír: az évek során a halaszthatatlan műszaki beavatkozások megtörténtek ugyan, de ezek csak „foltozások” voltak. „Érkeztek is jelzések a Balaton-Parti kft., illetve a fürdő vezetője részéről arról, hogy gondok vannak az épülettel, a gépészettel, csak épp egy komoly, megalapozott írásos szakértői véleményt nem tett soha senki az asztalra arról, hogy valójában mi is lehet és milyen mértékű a probléma ott. Végül úgy döntöttem, ideje végre ebben a dologban is tisztán látnom. Abban állapodtam meg a fürdőt üzemeltető Balaton-Parti Kft. vezetésével, hogy kérjenek fel hozzáértő szakembereket, vizsgáltassák át az épületet, alkossanak egy tiszta képet arról, mivel állunk szemben, mire készüljünk a közeli jövőt illetően, azaz, nézzünk szembe a nehézségeinkkel. Nos, a szakértői munka elkészült és a közel 50 oldalnyi műszaki szövegből igyekeztem kihámozni a lényeget. Lesújtó, döbbenetes és felháborító. Az egészet már a legelején, azaz a tervezésnél elbaltázták, amire a slendrián kivitelezés meg csak rátett még vagy két lapáttal. Most úgy tűnik, az egész épület szellőztetési rendszere rosszul tervezett, ennek megfelelően rosszul kivitelezett. A megfelelő szellőzés hiánya okán pl. az alagsori gépészti berendezéseket a vegyi anyagokkal terhelt páradús, szellőzetlen levegő kikezdte, vagy már teljesen tönkre is tette. A szakértők arra jutottak, hogy a tervtender anno nem határozta meg azt, hogy a fokozott pára és egyéb terhelésnek kitett fürdőépület tetőszigetelését milyen anyagokból kell megcsinálni. Az így, a tető és álmennyezet közötti, silány alapanyagokból elkészített szigetelő réteg mára teljesen szétrohadt és csak úgy javítható, ha kívülről az egész tetőszerkezetet megbontjuk. És, hogy ez mibe fog most nekünk majd kerülni? Egyelőre bele sem merek gondolni, a szakemberek beárazzák és meglátjuk. Sok tízmillió alatt egészen biztosan nem fogjuk megúszni És ez csak a tető szigetelése lesz. Mindaddig, amíg a tetőt nem tesszük rendbe, a szoláriumok és szaunák működhetnek, de a medencék semmiképp.”
...
Információk a nyitva tartásról a fürdő honlapján: