HírekErdei Ferenc utca: törölték a Ferencet

2022.06.29. 18:16

Utalt az állam Siófoknak, 154,5 millió forintot, ami egyelőre a tartalékkeretet gyarapítja. Az Erdei Ferenc utca nevéből törölték a Ferencet. Nyári szünet előtti utolsó ülését tartotta a képviselő-testület.

Ahogyan megírtuk, tavaly 272 millió forint állami kompenzációban részesült Siófok az iparűzési adó felének elvonása nyomán; azt a pénzt meghatározott célra, a Rózsakert felújítására költhette a város. Idén a települések adóerőképességét alapul vételével számolták ki, mekkora állami kompenzáció jár; ez alapján a Siófokot megillető összeg első részlete, 154,5 millió forint megérkezett az önkormányzat számlájára, a második részlet az őszre várható – jelentette be dr. Lengyel Róbert.

A siófoki polgármester a képviselő-testület júniusi ülésén azt javasolta: a teljes összeget tegyék hozzá ahhoz az általános tartalékkerethez, ami az ülést megelőzően – Völgyi Lajos pénzügyi bizottsági elnök tájékoztatása alapján – 142,8 millió forint volt. „Elképesztő mértékű energiaszámlákra számítunk a második félévben, legyen tehát ez a pénz biztonsági tartalék – így a polgármester. – Az idei költségvetésünk elfogadásakor néhány tízmilliós közvilágítási költséggel számoltunk, ehhez képest több mint 300 millió forintra rúghat csak ez a tétel, de a gázár esetében is sokszoros növekedéssel számolunk.”

Gencsi Attila (Fidesz) próbált ugyan lobbizni annak érdekében, hogy az idén igen csak szűkös útépítési program bővülhessen az állami kompenzáció egy kis részének felhasználásával, ám végül visszakozott. Lengyel Róbert szerint „idén nem az lesz a kérdés, hány kátyút tömünk be, hanem hogy a villanyszámlánkat ki tudjuk-e fizetni. A létünk, a fennmaradásunk a tét. Jön majd ősszel a második részlet a számlánkra, akkor jobban látjuk már a pénzügyi helyzetünket is, s visszatérhetünk a hasonló problémákra”. Ez az érvelés Gencsi képviselőt is meggyőzte, s végül egyhangú szavazással „töltötte fel” a testület a tartalékkeretet az eredeti 300 millió-közelire.

Továbbra sem született döntés arról, hogy építhető-e parkolóház a Vitorlás utca 2. szám alatti ingatlan esetleges elbontása után (az egykori Bahart-szolgálati lakásokat a város elővásárlási jogával élve vette meg a hajózási társaságtól). Kadlicskó Krisztián városi főépítész azt mondta az ülésen: a helyi építési szabályzat egyelőre ott felszíni parkolók kialakítását teszi lehetővé, a beépítési korlát is akadálya egy parkolóház létesítésének. De ezen kívül vasúti és közúti szabályokat is figyelembe kell venni, döntés tehát elnapolva.

Döntöttek viszont arról, hogy az Erdei Ferenc utca a jövőben Erdei utca lesz. Közérdekű bejelentés nyomán a kormányhivatal korábban már felhívta a város figyelmét arra, hogy Erdei Ferenc nevét nem viselheti közterület Magyarországon, ám akkor a képviselő-testület – figyelembe véve az utca lakóinak véleményét is – úgy döntött, nem változtat. A kormányhivatal most már törvényességi felhívással élt, azaz egy újabb elutasító döntést már a bíróság elé vinne. Kocsisné Várnagy Tünde (Becsülettel Siófokért Egyesület), a körzet képviselője továbbra is a lakók álláspontjának megfelelően szeretett volna dönteni, Völgyi Lajos (BSE) azt hangsúlyozta, hogy a Magyar Tudományos Akadémia Erdei Ferencet a „nem javasolt” kategóriába sorolta, tehát nem a kötelezően átnevezendők közé, ám a polgármester kérdésére Némethné dr. Jenei Éva aljegyző úgy foglalt állást: egy bírósági per esetén az a döntés szinte borítékolható, hogy a város veszítene. Míg a hivatal a Ferenc utca elnevezést javasolta, dr. Nagy Gábor alpolgármester (BSE) inkább az Erdeit, s a testület végül ezt szavazta meg 11 igen és 1 nem vokssal.

...

A siófoki képviselő-testület júniusi ülésén rendeletet alkotott az elektromos közlekedési és szabadidős eszközök használatáról, továbbá elfogadta a civil- és sportszervezetek támogatási keretének felosztását. Ezekkel a témákkal külön cikkekben foglalkozunk rövidesen.

F. I.