Hírek"Én vagyok a világ világossága"

2017.09.21. 18:03

Ez a címe annak az újszövetségi festménysorozatnak, amelynek Jézus halálához és feltámadásához köthető darabjai láthatóak a Kálmán Imre Kulturális Központ emeleti galériáján. Muzsinszki Nagy Endre festőművész alkotásai augusztus 23-ig tekinthetők meg.

A művész kiállítását - méltatva munkásságát - a napokban nyitotta meg dr. Lengyel Róbert polgármester és dr. Márfi Gyula veszprémi érsek. A Nyitott Templomok Napja keretében kegyeleti koszorúzáson vettek részt város vezetői, egyesületeinek képviselői, valamint a városlakók a Kele utcai temetőben, ahol a művész sírja található. A Siófoki Női Kar és Látrányi Éva is közreműködtek az eseményen.

Az 1886-ban született Muzsinszki Nagy Endre vallásos közegben nevelkedett. Az Iparművészeti Iskolától kezdve Nagybányán át még Olaszországban is végzett tanulmányokat. 43 évesen lehetősége nyílt a jeruzsálemi Dormitio bazilika altemplomában egy 18 négyzetméteres mozaik készítésére.

Siófokra 1939-ben költözött, majd 16 évvel később megalapította a Siófoki Képzőművészeti Szabadiskolát, ahol vezetőként 1962-ig tevékenykedett. A városban alkotta meg fő művét: Én vagyok a világ világossága. Festménysorozata 243 darabból áll, és Jézus életét kíséri végig az Angyali üdvözlettől kezdődően.

Munkáit számos múzeum és magángyűjtemény őrzi szerte a világon. Siófok több templomában is megtalálhatók alkotásai, illetve a Kálmán Imre Emlékmúzeumban tekinthető meg néhány, a Balatonnal kapcsolatos művei közül.

Ugyan Nagyberényben halt meg 1975-ben, ám kérésére Siófokon temették el.

1998-ban posztumusz díszpolgári címmel tüntette ki Siófok Város Önkormányzata.