HírekElőzzük meg otthonunkban a lakástüzet, pincénkben a mustgáz mérgezést!

2021.09.07. 10:10

A közelgő fűtési szezon kapcsán a tüzek és szén-monoxid-mérgezések megelőzésre, valamint a szüret után a borospincék veszélyeire hívja fel a figyelmet a Katasztrófavédelem.

Hasznos tanácsok megelőzéshez, tűz esetére:

A fűtőberendezések, füstelvezetők okozta tüzek és balesetek, szén-monoxid-mérgezések megelőzése érdekében az alábbiakra kell odafigyelnünk:

- A nyílt lánggal működő fűtőberendezések telepítését minden esetben szakemberrel végeztessük, valamint rendszeresen vizsgáltassuk felül a készülékeket és füstelvezetőket!

- A kátrány keletkezése csökkenthető és a kéménytűz megelőzhető, ha száraz fával tüzelünk, és folyamatosan biztosítjuk az égéshez szükséges levegő-utánpótlást.

- Tartsuk tisztán a fűtőberendezések és füstelvezetők környezetét, közelükből távolítsuk el a gyúlékony, éghető anyagokat!

- A fűtőberendezést csak a gyártó által meghatározott tüzelőanyaggal üzemeljük be, begyújtáshoz ne használjunk tűz- és robbanásveszélyes folyadékot, és ne égessünk műanyag hulladékot!

- Csak száraz fát, vagy erre alkalmas éghető anyagokat használjunk!

- Háztartási hulladékkal üzemeltetni a fűtőberendezéseket szigorúan TILOS!

- Fáradt olajjal üzemeltetni a fűtőberendezést szigorúan TILOS!

- Tüzelőberendezéseket nem szabad túlterhelni, egyszerre sok fát rátenni!

- Szellőztessen rendszeresen!

- Kiskorú személyre tüzelő-fűtő berendezés beindítása, üzemeltetése veszélyt jelenthet, ezért javasolt a fenti feladatok végzését nagykorú személyre bízni!

 • Évente egyszer a fűtési rendszert szakemberrel felül kell vizsgáltatni!
 • Ismerni kell saját fűtési rendszerünk tökéletes működését!
 • A kályhák körül ne tároljunk tüzelőanyagot!
 • Ne szárítsunk a fűtőkészülék tetején!
 • A szobai, konyhai függönyök legyenek távol a tüzelő-, fűtőberendezésektől, azokat még a szél se fújja az égőtér fölé!

Mit tegyünk tűz esetén?

 • Ha tüzet, füstöt észlelünk, azonnal értesítsük a tűzoltóságot a 112-es telefonszámon! Az eloltott tüzet is be kell jelenteni!
 • Gondoskodjunk a lépcsőházi szellőzés indításáról a többi lakó biztonságos menekülésének érdekében.
 • A lakásunkban keletkező tüzet próbáljuk meg eloltani!
 • Amennyiben nem sikerül a tüzet eloltani, azonnal hagyjuk el a lakást! A bejárati ajtót csukjuk be magunk után, ezzel megakadályozhatjuk, vagy lassíthatjuk a tűz továbbterjedését (kulccsal bezárni nem szabad).
 • Kiabálással riasszuk a többi lakót!
 • A meneküléshez semmilyen esetben se használjunk normál kivitelű személyfelvonót! (biztonsági lift tűz esetén is használható)
 • Hagyjuk el a házat!
 • Amennyiben a lépcsőház sűrű füsttel telített, ne próbáljunk meg azon keresztül menekülni. Csukjuk be a bejárati ajtót. Tájékozódás (látás) hiányában két emelet magasból sem sikerülhet a menekülés! Várjuk a tűzoltókat, hogy a rendelkezésünkre álló információkkal segíthessük a gyors beavatkozást!

A füstérzékelő életet menthet a lakásokban!

Nemcsak a tűz gyilkos tényező, hanem a keletkező füst és a különböző mérgező gázok is. A halálos kimenetelű szerencsétlenségek legtöbbször éjszaka következnek be, ugyanis tévhit az, hogy az ember álmából is felriad a tűz első jeleire. Ez sajnos ritkán van így. Az otthonunkban előforduló tűzesetek megelőzését szolgálják azok a füstérzékelők, amelyek a mennyezeten elhelyezve hangjelzéssel riasztanak.

Hova érdemes felszerelni: Amennyiben a teljes lakás védelmét szeretnénk biztosítani, akkor minden helyiségbe, ahol fűtő-, sütő-, vagy főző-, illetve elektromos berendezés található, szereljünk érzékelőt. Amennyiben többszintes épületben lakunk, akkor minden szinten legalább egy berendezés szükséges a minimális védelem érdekében. A mennyezet sarkától több mint 50 centiméter távolságra kell elhelyezni a készüléket.

Figyelem!

 • A füstérzékelő nem működik, ha letakarjuk, lefestjük!
 • Ha lemerül az áramforrás (9V elem), hangjelzést ad!
 • A riasztót füstérzékelésre tervezték, a tüzet nem tudja megakadályozni.

A mustgáz veszélyei

A szüret után nagyon óvatosnak kell lennünk a borospincékben! Ha forr a must, az erjedés közben – már viszonylag csekély erjedő anyagból is igen nagy mennyiségű - szén-dioxid gáz szabadul fel.

A szén-dioxid színtelen, szagtalan, nehezebb a levegőnél, így alulról fölfelé, a padozattól kiindulva tölti ki a teret, a pincét, a járatokat. Ha a pincében képződő gáz szén-dioxid tartalma eléri, vagy meghaladja a 10 térfogat %-ot, akkor azt belélegezve a rosszullét és az eszméletvesztés nagyon gyorsan, szinte észrevétlenül következik be, így a pincében lévő személyben nem tudatosul, hogy nincs elég oxigén a levegőben, és segítség híján fulladás következik be.

A legveszélyesebb időszakban a pincébe merészkedés előtt fontos az elővigyázatosság, mellyel megelőzhető a baj.

A legegyszerűbb megelőzési lehetőség a gyertyapróba: a mustot tartalmazó pincét, térdmagasságban elöl tartott égő gyertyával érdemes megközelíteni, ha az elalszik, akkor ott feltehetően nagy koncentrációban mustgáz van jelen. A szakemberek azonban úgy vélik, hogy e megbízhatónak vélt módszerrel sem árt vigyázni. Ugyanis ha a gyertya elalszik, akkor már többnyire az illető belélegzett annyi szén-dioxidot, amitől elveszítheti az eszméletét. Elég egyetlen mély szippantás, ami megüli a tüdőt.

Tehát óvatosan kell tartózkodni a pincében a gyertyával is!

A legjobb védekezés a járatok alapos kiszellőztetése vagy a ventillátoros megoldás, illetve gázérzékelő felszerelése, mely nem igényel nagy ráfordítást. 

A segítők is bajba kerülhetnek: tehát senki ne próbáljon egyedül ájult ember segítségére sietni, mert nagyon könnyen ő is mozgásképtelenné válhat, ha nincs rajta légzőkészülék! Ilyen esetben a tűzoltók tudnak segítséget nyújtani, akik megfelelő légzőkészülék segítségével biztonsággal tudják kimenteni a mérgezést szenvedő embereket.

A mustgáz-mérgezés lehetősége miatt nem árt még néhány óvintézkedést tenni: ha lehetséges, ebben az időszakban egyedül ne menjenek a pincébe, várják ki azt a néhány hetet, amikor - ismételve a szellőztetés fontosságát - már lényegesen csökken a halálos mérgezés veszélye.

Gyakori probléma, hogy sokan megfelelő védelem nélkül próbálnak az összeesett, ájult emberek segítségére sietni, és segítségnyújtás közben maguk is belélegzik a veszélyes gázt. Így a segítők is könnyen bajba kerülhetnek, ezért senki ne próbáljon egyedül ájult ember segítségére sietni! Amennyiben ilyen esetet észlel, hívja a 112-es segélyhívó számot, mivel a mustgáz-mérgezést szenvedő embereket csak a tűzoltók tudják biztonsággal kimenteni a pincékből!

Fotó: katasztrofavedelem.hu