HírekElindult a 173. balatoni hajózási szezon

2019.04.23. 11:28

A hagyományokhoz híven április 20-án, nagyszombaton elindult a 173. balatoni hajózási szezon. A siófoki kikötőből útnak indult Balatonfüredre az első hajó, a Szent Miklós, fedélzetén Siófok Város küldöttségével. 

- Ez az első nap, amikor kifutnak a hajóink a kikötőinkből, és kezdetét veszi az immár 173. balatoni hajózási szezon. Alapvetően forradalmi újdonságokat most már nem vezetünk be, ennek az az oka, hogy az elmúlt években jó néhány programelemet kipróbáltunk, és mostanra kiforrta magát az a programcsomag, ami azt gondolom, hogy kelendő az utasok körében. Ebben vannak klasszikus elemek, mint például a bulihajó, vannak olyan néhány éve bevezetett új programok, mint a Varázshajó vagy a Minimax hajó. Összeállt az a programcsomag, ami láthatóan az utasoknak kedves, és amire van érdeklődés, így ezeket igyekszünk minél magasabb színvonalon biztosítani ebben az évben is. Mindemellett alapvetően folytatjuk a belső strukturális átalakításokat, a háttérben jó néhány éve zajlik a cég modernizációja. Télen zajlott a felkészülés, igyekeztünk a műszaki beavatkozásokat elvégezni ahhoz, hogy zavartalan legyen a 2019-es hajózási szezon. Flotta tekintetében bővülés most nem történt, viszont néhány hajót igyekeztünk testre szabni, ami azt jelenti, hogy az utasok majd felfedezhetik, hogy egy-egy hajó más útvonalon jár az eddigi kikötőkhöz képest, ez igazodik a kereslethez, érdeklődéshez. Azt remélem, hogy idén is mindenki megtalálja a számára kedves programelemet – nyilatkozta a siófoki kikötőben az első hajó indulása előtt Kollár József, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója.

Április 20-tól egészen október 23-ig biztosítja majd a BAHART a hajózási szolgáltatásokat, az idei évben összesen 170 hajózási nap lesz.

- Egy kicsit később indulunk, de a hajózási napok száma gyakorlatilag szinte ugyanannyi, mint a tavalyi évben, hiszen a mostani tavaszi időszakban már minden nap járnak a hajók az érintett kikötőkben és útvonalakon. Jó hír az utazóközönség számára, hogy az elmúlt évek tapasztalatai, számadatai alapján további egy héttel meghosszabbítottuk a főidényi időszakot, július 6-tól egészen szeptember 1-ig, 58 napon keresztül a teljes menetrendi kínálatot, illetve a teljes séta- és programhajó kínálatot is biztosítjuk az utazóközönségnek. Ahogy megszokhatták már az utazók, igyekszünk a jeles alkalmakkor is tematikus hajójáratokat indítani, így például Húsvétkor egy újabb tematikus hajó fut ki a siófoki kikötőből, a Szent Miklós hajó fedélzetén egy Nyuszihajót indítunk – mondta el Dónucz László, BAHART értékesítési és forgalmi igazgatója.

A Balatoni Hajózási Zrt. húsvét nagyszombaton, a balatoni hajózási szezon első hajóútján tartotta szezonnyitó sajtótájékoztatóját a Szent Miklós hajó fedélzetén. Az út során Kollár József, a társaság vezérigazgatója bemutatta az előző évek kiemelt eredményeit, valamint gazdasági mutatószámait.

A BAHART vezetése a 2016-2020 közötti időszakra középtávú stratégiájában fogalmazta meg céljait, amelyek megvalósításán a Társaság azóta is tudatos és következetes munkával dolgozik. A prezentációban a vezérigazgató az ügyfélközpontúság és az erőforrások fejlesztése terén elért eredményeket ismertette. A teljesség igénye nélkül e téren említette: az utasforgalom részletes kielemzésére is alkalmas új jegykiadó program bevezetését a pénztárakban, az utasigényeknek megfelelően optimalizált menetrendet, mind a településeket összekötő személyhajójáratoknál, mind a kompközlekedésben, a meghosszabbított főidényi programhajó kínálatot, valamint a hivatalos hajózási szezonon kívül indított tematikus hajójáratokat. Kiemelte továbbá a BAHART Ügyfélközpontot is, amely az alaptevékenységekhez kapcsolódó egységes ügyfélkommunikációt és ügyintézést biztosítja az utazóközönség, illetve a vitorláshely-bérlők számára. Az elmúlt 3 évben a BAHART nagyságrendileg 2 Mrd Ft saját forrás felhasználásával folyamatos beruházásokat hajtott végre a személyhajó és vitorláskikötők, illetve a hajóflotta korszerűsítése területén. A jelenleg is zajló stratégiai időszakban újította fel a Társaság a Siófok katamaránt, mely a Balaton egyetlen teljes körűen akadálymentesített hajója lett, a Nemzeti Regatta motorost, mely minden évben az előző évi névadó települési vitorlásverseny győztesének nevét viseli, valamint a Kossuth kompot, mely évről évre komoly szerepet kap a rekordforgalom kiszolgálásában.

A sajtótájékoztatón a BAHART vezérigazgatója részletes tájékoztatást adott az előző évek legfontosabb forgalmi adatairól és gazdasági eredményeiről. Kiemelte, hogy a BAHART 2018-ban ismét rekordévet zárt az utasforgalmat tekintve, hiszen a személyhajózás és kompközlekedés együttes utasszáma november 14-én hosszú évek után ismét elérte a bűvös 2 milliót.

A 2015-ös bázisévhez képest a személyhajózás esetében az utasszám 2018-ra +13,5%-kal 750.000 fölé emelkedett, amelyre ezt megelőzően 10 évvel korábban volt csak példa. A településeket összekötő menetrendi járatok esetében a növekedés mértéke a bázist jelentő 2015-höz képest +5,5%, a séta- és programhajóknál pedig +36,4%. Ez utóbbi szegmens kiemelt növekedése alátámasztja, hogy a BAHART a közlekedési szolgáltatások mellett turisztikai szolgáltatónak is számít a régióban.

A kompközlekedés vonatkozásában még pozitívabb eredményekről számolt be a vezérigazgató. A stratégiai időszak 3. évének végére (2018) +27,6%-kal – már 1.274.000 fő – sikerült növelni a komppal szállított utasok számát a 2015-ös évhez képest. A növekedés a szállított gépjárműveknél és a kerékpároknál hasonló mértékű volt a stratégiai időtáv 3. évének végére. 2018-ban +32%-kal több gépjárművet és +34,5%-kal több kerékpárt szállítottak a balatoni kompok, mint 2015-ben.

A vitorláskikötői ágazat szintén számos pozitív eredményt tud felmutatni az elmúlt 3 év tekintetében. Ezek közül a Balaton legnagyobb vitorláskikötő-láncának 11. tagjaként átadott alsóörsi vitorláskikötőt, a fonyódi vitorláskikötő átépítését és bővítését, a BAHART Regatta amatőr vitorlásverseny-sorozat megújítását, illetve a vitorláshelyek bérlésével kapcsolatos ügyfélkezelés BAHART Ügyfélközpontba történő becsatornázását emelte ki a vezérigazgató. A bérelhető hajóhelyek száma a stratégiai időszak 3. évének végére +8,5%-kal, az éves szerződéssel rendelkező bérlők száma +13,1%-kal növekedett 2015-höz viszonyítva. A vitorláskikötők kihasználtsága 2018-ban 95,3%-os volt, amely +3,8%-os növekedést jelentett.

Kollár József vezérigazgató kiemelte: Az utas- és üzembiztonság jegyében felkészített személyhajókkal a BAHART valamennyi korosztály számára élménygazdag hajózási lehetőséget kínáló szolgáltatáspalettával, az utasigényekhez még inkább optimalizált hajóindulásokkal, valamint egy teljes héttel meghosszabbított főidényi menetrenddel és programhajó kínálattal vár minden érdeklődőt a 170 napos éves hajózási szezonban. A nagyközönség számára meghirdetett éves szolgáltatáskínálat alapján több mint 7500 járat indul 21 Balaton parti települést összekötve, csaknem 5300 sétahajóindulás közül lehet választani 17 kikötőben, 2300 gyorshajójárat is igénybe vehető az érintett 5 kikötő tekintetében. Minden bizonnyal idén is kedveltek lesznek az elmúlt évek során jól bevált programhajók is, ennek megfelelően szeptember 1-ig meghosszabbított főidényben 245 bulihajójárat, 104 Varázshajójárat indul majd, és 3 kikötőben Minimax hajóval is találkozhatnak az utazók. Az elmúlt évekhez hasonlóan a BAHART fontos szerepet tölt be olyan kiemelt események vonatkozásában is, mint a Balaton átúszás vagy a Balaton Sound bulihajója.

A kompközlekedésben a társaság továbbra is magasfokú rugalmasságra törekszik, és a meghirdetett menetrend felfüggesztésével a forgalom függvényében akár folyamatos átkelést is biztosít az év bármely napján. A MOL Nagyon Balaton rendezvénysorozat részeként idén már 4 alkalommal lesznek koncertek a BAHART kompjain a Balaton közepén, és ugyancsak izgalmas programnak ígérkezik a Balatoni Kör által szerevezett Gasztro Piknik, valamint egy Zumba rendezvény az egyik komp fedélzetén. A BAHART kompjai emellett a régió kerékpáros versenyei során is fontos szerepet töltenek be az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan.