HírekElhunyt Vitéz Holl Ferenc, Siófok díszpolgára

2021.03.23. 17:19
Varga Imre, Oláh Vilmos és Csiszár Elek után kevéssel ismét díszpolgárunktól búcsúzunk: elhunyt Vitéz Holl Ferenc, Siófok díszpolgára, az 1956-os Vitézi Lovagrend alapítója.

Holl Ferenc 1933. július 18-án született Siófokon. 1956-ban a nemzet sorsát és történelmét formáló nehéz időkben sorállományú katonaként Budapesten szolgált. A forradalmárok oldalára állva részt vett a fegyveres utcai harcokban, példát mutatva bátorságból és hazaszeretetből. 1956 novemberében sebesülten tért vissza szülővárosába.

Holl Ferenc számos városi, állami és külföldi kitüntetés tulajdonosának mondhatta magát: Siófok Város Önkormányzata 2006-ban, az 56-os forradalom és szabadságharc 50-ik évfordulóján a „Magyar Szabadságért ’56-Siófok” kitüntetéssel ismerte el 56-os tevékenységét, birtokosa volt továbbá az 1956-os Emlékéremnek, valamint a Nagy Imre és Király Béla által alapított Nemzetőr jelvénynek. A Király Béla által alapított Történelmi Nemzetőrség altábornagya volt, megalapítója, tiszteletbeli nagymestere a Stockbergi Német Lovagrendnek, viselője a Máltai Lovagrend Nagykeresztjének. Siófok Város Díszpolgára 2011-től. 2019-ben a Hazáért Arany Érdemkereszt kitüntetést vehette át a Politikai Foglyok Országos Szövetségétől.

Vitéz Holl Ferencet Siófok Város Önkormányzata saját halottjának tekinti.