HírekElég jól üt a három Hardi

2021.05.15. 13:10

Mindegyik ütötte már ki ellenfelét, de őket még senki sem ütötte ki.

Balázs ötszörös utánpótlás magyar bajnok, Laura diákolimpiai dobogós karatéka, Barnabás pedig ökölvívó bajnoki dobogós. A siófoki Hardi család három sportos gyermeke. Ahárom testvér elhivatottsága a sport iránt nem véletlen, szüleik fiatal korukban atletizáltak, futottak, de a mai napig is sportos életmódot folytatnak. „Kiskoruk óta arra ösztönöztük őket, hogy sportoljanak, és támogatjuk őket a versenyzésben” – mondták a szülők, Hardiné Baki Éva és Hardi Gyula a Siófoki Híreknek. A család közösen is sportol, bicikliznek, futnak, kosárlabdáznak, gyakran lejárnak a Sió-partra edzeni, de természetesen az otthonuk is tele különböző sporteszközzel, hogy a fiatalok gyakorolni tudjanak.

Az életre is tanít”

Hardi Balázs és Hardi Laura a siófoki Budoka Kyokushin Karate Klub versenyzőiként érnek el újabb és újabb sikereket. A klubban edzőik, Shihan Kálóczi József 5 danos karatemester, valamint Shihan Tamás László 5 danos kyokushin karatemester készíti fel a gyerekeket a versenyekre, otthon pedig édesapjuk tart számukra edzéseket.

Balázs ötszörös utánpótlás magyar bajnok és négyszeres diákolimpiai bajnok, következő célkitűzése az Európa-bajnokság. A siófoki Baross középiskola 9. osztályos épületgépész tanulója, már hat éves kora óta karatézik. „Az edzőm, Shihan Kálóczi József az iskolában a testnevelés tanárom is, így az órákon is szoktunk erősíteni, a versenyekről beszélgetni. A karate az életre is tanít, önbecsülésre, önbizalomra, alázatra nevel”- így Balázs, aki a sport közösségépítő erejét is fontosnak tartja.

Laura ritmikus gimnasztikázóként kezdte sportpályafutását még óvodás korában, számos verseny után az általános iskola végére azonban helyi szinten már nem volt számára továbblépési lehetőség ebben a sportágban. „Elmentem Balázs egyik órájára és megtetszett, azóta együtt edzünk, itthon is gyakorlunk. A kyokushin karate harcművészeti része, a formagyakorlat fogott meg, de küzdelemben is jeleskedtem 3 évig. A diákolimpia elődöntő harmadik hely eddig a legjobb eredményem” – vette át a szót Laura, aki a veszprémi Lovassy gimnázium végzős tanulója, felnőtt korcsoportban versenyez, Siófokon edz, és célja a fekete öv megszerzése.

Balázst és Laurát céljaik elérésében nemcsak a családjuk, hanem edzőjük is motiválja. „Shihan Kálóczi József a sporthoz és az oktatáshoz egyaránt ért, magas szakmai és sportpszichológiai tudással rendelkezik. Kiskorunk óta ismer minket, bátran fordulhatunk hozzá segítségért, mert mindenben támogat” – mondta Laura.

Erő, hidegvér

A legidősebb Hardi testvér, Barnabás ökölvívó volt, ám ma már csak hobbiszinten sportol, 2018-ban egy vállsérülés miatt abba kellett hagynia a versenyzést. A Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem tanító szakának végzős hallgatója. „13 éves korom óta összesen hat évet töltöttem a versenyszerű ökölvívással, a legjobb eredményem az országos bajnokság második helyezése volt. Ma már csak hobbiszinten bokszolok, futok. A tanító szakon belül testnevelés műveltség területen tanulok, szeretnék később egy boksztermet nyitni, akár éppen Siófokon, hogy továbbvihessem, átadhassam az ökölvívó tudásomat a fiatalabb generációknak. A középiskolai tanulmányaim során már elvégeztem egy ökölvívó sportoktatói képzést. A sport a mindennapok része kellene hogy legyen az emberek életében, akár csak hobbiszinten is. Csupa jóra, önbecsülésre, alázatra, tiszteletre tanít, ami aztán elkísér bennünket egész életen át.”

Akár családi bajnokságot is rendezhetnének – vetettük fel a Hardi-testvéreknek, amire Laura azt felelte: „Hát az veszélyes lenne, elég jól ütünk. Mindhárman vittünk már be K.O.-t egy-egy mérkőzésen, bennünket azonban még nem ütött ki egyik ellenfél sem”.

„A fizikai erő mellett a mentális felkészülés, a stratégia is fontos, meg aztán a hidegvér, hogy nyugodtak maradjunk és gyorsan reagáljunk” – tette hozzá Balázs.

A végszó pedig a szülőké: „A küzdősport nagyon összetartó a közösség, ellenség nincs, csak ellenfél – magyarázta Éva és Gyula. – Barátságok szövődnek a tatamin kívül. Ezekből a gyerekekből rendes emberek lesznek, a küzdősport jellemet formál. Örülünk, hogy ezt űzik a gyerekeink, de azért féltjük is őket, mert ahogy nőnek, egyre jobb a fizikai állóképességük, erejük. Korcsoportjukban már nagyon erős ellenfelek vannak, le is kerül a védőfelszerelés egy része, egyre komolyabb a tét…”

Milei Barbara

(A Siófoki Hírek májusi számában megjelent cikk)