HírekEgyre több a panasz a varjak miatt

2021.06.13. 10:58

Siófok városa évek óta eredménytelen harcot folytat a varjak ellen, a hatóságokkal. De a városvezetés nem adja fel, ezek után is újabb megkeresésekkel fogja „bombázni” az illetékeseket...

Egyre több városlakó ad hangot nemtetszésének a folyamatosan szaporodó varjúállomány miatt. Az alábbiakban összefoglaltuk az elmúlt hónapok történéseit a témában.

...

Siófok városa évek óta eredménytelen küzdelmet folytat a természetvédelmi hatóságokkal az egyre gyarapodó varjúállomány gyérítése érdekében. Üdülővárosként különösen fontos volna a vetési varjak számának a ritkítása a helybéliek, valamint az idelátogatók nyugalma és egészsége érdekében, a hatóságok azonban rendre azt válaszolják: a védett varjak fészkeinek eltávolítása ellentétes volna a természetvédelmi érdekekkel. Más érdekeket a hatóságok nem hajlandók figyelembe venni, pedig egészséges kompromisszumra kellene jutni ebben a témában is.

2021. évben a természetvédelmi hatóság február 28-ig adott engedélyt a siófoki önkormányzatnak arra, hogy az illetékes hatóság által kijelölt – és csak az általa kijelölt – fészkeket eltávolítsák a szakemberek a város területén lévő fákról. Ez megtörtént és bár sok pénzt költött el rá a város, a célt nem érte el, hiszen idén a varjúfészkek belakása csak márciusban kezdődött meg és a madarak gyakorlatilag mindegyiket vissza is építették, sőt, újabbakat is építettek. Ekkor a városvezetés újabb bejárást kezdeményezett a megyei hatóság szakembereivel. Ez április hónapban meg is történt. A Somogy Megyei Kormányhivatal 2021. május 21-én hozott határozatot az önkormányzat kérelméről, miszerint költési időszakban is engedélyezze a varjúfészkek eltávolítását és a fészeképítés megakadályozását. E határozatban szerepel, hogy „a kormányhivatal helyszíni szemle keretében az ügyfél jelenlétében megtekintette a kérelmezett helyszíneket, ennek során megállapította, hogy a vetési varjak fészeképítése folyamatos, a költési időszak megkezdődött. A költési időszakban épülő fészkek eltávolítása ellentétes a természetvédelmi érdekekkel.”
Erre tekintettel Siófok város kérelmét a kormányhivatal elutasította. Hangsúlyozta továbbá a határozat, hogy a vetési varjú védett madárfaj, eszmei értéke 50 ezer forint. Kérelmében a város többek között arra hivatkozott: a lakosság részéről a városvezetés felé elvárás a rend fenntartása és a köztisztaság megőrzése, ami jelenleg lehetetlen a madarak által fészkelt helyeken. Számuk folyamatosan nő és túllépte azt a határt, ami az itt lakók és az idelátogató turisták elviselnek. A vendéglátóhelyek teraszai és a lakosság által intenzíven használt közterületek állandó szennyezésnek vannak kitéve a fákon fészket rakó madarak ürüléke miatt; a vendéglátó egységek számára pluszterhet jelent a szennyezés takarítása, hogy tiszta, kulturált környezetben várhassák a vendégeket. 
A kormányhivatali elutasítást követően a siófoki polgármester a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkot kereste meg: legyenek a város segítségére a siófoki „varjúhelyzet” enyhítésében, annak érdekében, hogy például leszedhessék az egyre szaporodó fészkek egy részét. A nemzeti park válasza szerint „a varjak létszáma a 80-as évektől kezdve drasztikusan lecsökkent, a mezőgazdasági területeken üldözték őket, így a városokba menekültek, védeni kell az állományt”. Javaslatuk: vágassa ki a város -persze csak a fészkelésen kívüli időszakban- a fészkelésre alkalmas koros fákat és ültessenek helyettük alacsony fácskákat...
xxxx
„A vetési varjú védetté nyilvánítását az indokolta, hogy a 80-as évek elejétől - az emberi üldözés következtében - országos állománya a 90-es évek végére egytizedére csökkent – áll a nemzeti park tájékoztatójában. – Ezzel párhuzamosan megkezdődött a faj urbanizálódása, mely során az üldözések elől a mezőgazdasági területről egyre inkább a településekre húzódott. Tekintetbe véve az elmúlt évtizedek rendkívül jelentős állománycsökkenését, a faj védelme a természetvédelem kiemelt feladata.
A jelenlegi jogszabályi környezet és hatósági gyakorlat szerint abban az indokolt esetben, amikor nincs más kielégítő megoldás, költési időn kívüli fészekeltávolítást alkalmanként a természetvédelmi hatóság engedélyezhet. A faj költési ideje általában február közepétől június végéig tart, melyet az időjárási körülmények jelentősen befolyásolhatnak. Beavatkozásra engedély alapján június 1. és február 15. között van lehetőség. Felhívjuk a figyelmet, hogy az ilyen beavatkozásoknak gyakori következménye, hogy a telepek lakói szétszóródva kezdik meg a következő költési időszakban a fészkelést, ami sok esetben az eredeti helyszíneknél tapasztaltaknál sokkal jelentősebb konfliktusokat eredményezhet. ”