HírekEgyre több a kerékpáros szabálysértés

2022.10.30. 13:18

Ülést tartott a város képviselő-testülete. 

„Jó kezekben a Balaton”. „Jó kezekben a városi kultúra”. A városi rendőrkapitány és a vízirendészet parancsnokának szezonbeszámolója kapcsán adott hangot elégedettségének dr. Lengyel Róbert polgármester, Jánossy Gábor képviselő (Becsülettel Siófokért Egyesület) pedig a művelődési központ nyárösszegzőjének apropóján nyilatkozott hasonlóan az idei szezonról.

A Siófokon a nyári három hónapban ismertté vált bűncselekmények számában kis mértékű emelkedést regisztrált a rendőrség (idén 357, tavaly 339, de 2015-ben még 920), csökkent ugyanakkor a Petőfi sétányon elkövetett bűncselekmények száma (49-ről 42-re, de 2015-ben még 343). Bene Zsolt rendőrkapitány szerint sokat számított, hogy a nyár elején több bűnözői csoportot sikerült lekapcsolni, a kapitányságon üzemelő városi kamerarendszer pedig a felderítés eredményességét segítette. „A város a rendőrség mellett áll, ezt jó tapasztalni” – jegyezte meg. A polgármester kérdésére az ezredes azt mondta, hogy nagy erőket mozgósítottak a Petőfi sétány rendjének fenntartása érdekében (a korábbi élőerős őrzést idén nyáron már nem finanszírozta a város). Jánossy Gábornak pedig azt felelte a közlekedési rend Fő utcai átalakítása kapcsán, hogy emiatt balesetszám-emelkedést nem tapasztaltak. Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy jelentősen nőtt a „kerékpáros események” száma a városban, az ittas vezetés, vagy a járdán biciklizés. Ígérte: rövidesen akciósorozatot tartanak a kerékpárosok ellenőrzésére koncentrálva. Arról is beszélt a kapitány, hogy továbbra is magas a „sértetti közrehatás”, amikor nyitva hagyott szálláshelyekkel, autókkal könnyítik meg a bűnelkövetők dolgát.

Horváth László ezredes, vízirendészeti parancsnok azzal kapcsolódott ehhez: azzal együtt, hogy idén nyáron kevesebben fulladtak a Balatonba a tavalyinál, még mindig jelentősek a hiányosságok a vízibiztonság, az úszni tudás, a víztudatos magatartás terén.

Nőtt a strandok forgalma, a Nagystrandé és a sóstóié együtt 21 százalékkal – számolt be a Balaton-parti Kft. Arról is, hogy a 2019-es beszerzésük óta javíthatatlan szabadstrandi értékmegőrzők helyett újak érkeztek, s ezeket a a következő szezonra helyezik majd ki. Az önkormányzati kft. pénzügyi helyzete ezzel együtt sem rózsás – erről már Völgyi Lajos pénzügyi bizottsági és kft.-felügyelőbizottsági elnök (BSE) tájékoztatta a testületet. E szerint a 150 milliós hiteltörlesztési kötelezettség és a bezárt Galérius fürdő fenntartása több mint 200 millió forintos terhet jelent a társaságnak, amit nem tud kigazdálkodni, így még idén 70-80 milliós városi működési támogatásra szorul és a következő éve sem ígérkezik jobbnak. Ezzel együtt – jegyezte meg Völgyi – a korábbi években hosszú távra kötött bérleti szerződéseinek szakértői felülvizsgálata alapján évi 250-300 millió forinttal kevesebb a bevétele, mintsem lehetne…

Januártól 400-ról 550 forintra nő az egy vendégéjszaka után fizetendő idegenforgalmi adó, közkeletű nevén a kurtaxa – erről is döntött októberi ülésén a siófoki testület 7 igen és 1 nem szavazattal, 2 tartózkodással. Ez az adótétel tíz éve változatlan és a hivatal számítása szerint az emelés most 100 millió forintnál is több bevételnövekedéssel járhat. Fontos szempont volt a változtatásnál, hogy ez a helyi lakosság terheit nem növeli.

Dudás Károly Vendégház – ez az új elnevezése a kiliti Galérius Vendégháznak, erről 6 igen és 4 nem szavazattal döntöttek. Arról pedig egyhangúlag, hogy 2,6 millió forintot biztosítanak valamennyi siófoki óvodás (558) és bölcsődés (118) gyermek Mikulás-csomagjára, a Korányi utcai parkolóbővítés első ütemére 6,4 milliót, a közvilágításra szánt keretet pedig 210 millió forinttal növelik. Átvállalja a város a szülőktől az óvodai és bölcsődei étkezés térítési díjának egész éves folyamatos emelkedését, továbbá megszünteti az ingyenes töltési lehetőséget három, annak idején pályázati úton beszerzett elektromosautó-töltőállomáson, s azokat átadja üzemeltetésre egy kft.-nek. Minden anyagi nehézség ellenére jut forrás a rászoruló családok karácsonyi támogatására is. A költségvetés általános tartaléka 304 millió forinton áll – összegzett végül Völgyi Lajos.

F. I.


(További témák a képviselő-testület októberi üléséről:

1. Véglegesnek tekinthető a leendő déli elkerülő út nyomvonala;

2. Kemény szavak az egyik fideszes képviselőtől a Gábor Dénes Főiskola siófoki campusával kapcsolatban. 

Ezekről bővebben a Siófoki Hírek novemberi, 3-án megjelenő számában olvashatnak).