HírekDecember 10-én nyit a Jégkikötő

2021.11.25. 15:40

Ülésezett a siófoki képviselő-testület. 

A képviselő-testület mai, novemberi ülésén meghozott döntése értelmében 2021. december 10. és 2022. február 13. között a hajóállomáson újra várja vendégeit a Siófoki Jégkikötő korcsolyapályája. További részletekkel hamarosan a város hivatalos turisztikai Facebook oldala, a Siófok Guide jelentkezik.

A képviselő-testület mai ülésén döntött arról is, hogy 400-ról 500 forintra emeli a vendégéjszakák után fizetendő idegenforgalmi adót (közkeletű nevén a kurtaxát), ám az új tarifa várhatóan csak 2022. júliustól lesz érvényes, tekintettel a veszélyhelyzet miatti központi díjemelési moratóriumra. A testület az emelést 8 igen szavazat és 4 tartózkodás mellett fogadta el. Siófok egyébként „,lemaradásban” van e téren a jelentősebb Balaton-parti településektől; Balatonfüreden és Tihanyban 530, Zamárdiban és Balatonföldváron 500 forint a napi kurtaxatétel.

A köztisztviselők illetményalapját saját forrásból idén is megemeli a város (a központi költségvetésben az illetményalap jövőre már 14. éve, azaz 2008 óta marad változatlan), továbbá döntött a testület arról is, hogy a város és intézményei munkavállalóinak táppénzét a munkabérük 100 százalékáig kiegészíti az önkormányzat abban az esetben, ha koronavírusban betegednek meg és rendelkeznek két oltással. Idén is minden óvodás és bölcsődés gyermek kap Mikulás-csomagot és arról is döntés született az ülésen, hogy a polgármester hat, a főállású alpolgármester kéthavi bruttó illetményének megfelelő év végi jutalmat vehet fel.

E napirendnél Kecskésné Gigler Anikót azt javasolta – ahogyan fogalmazott, azért, hogy se a testületet, se a polgármestert ne érje támadás –, hogy a polgármester ne hat, hanem csak három havi jutalmat kapjon. Ez az indítványa azonban csak 5 igen voksot kapott, a hathavi jutalom 7 igennel és 5 tartózkodással ment át. Völgyi Lajos, a pénzügyi bizottság elnöke azt mondta: „A polgármester 2020-21-ben szokatlan körülmények között vezeti a várost a Covid-helyzet miatt, ráadásul a pénzügyi lehetőségek is szűkültek (például az önkormányzatokat sújtó kormányzati elvonások miatt), a város azonban e nehéz helyzetben is pénzügyileg stabilan, jól működik.”

Tavaly egyébként a polgármester és az alpolgármester sem kapott jutalmat. Dr. Lengyel Róbert idei év végi jutalma bruttó 4,1 millió, Bardócziné  dr. Molnár Anitáé bruttó 1,1 millió forint.