HírekBecsengettek

2020.09.22. 13:41

A Somogy Megyei Rendőr-Főkapitányság bűn- és balesetmegelőzési tanácsai kisiskolásoknak és szüleiknek:

Mindig ugyanazon az útvonalon

A biztonságos közlekedés miatt is lényeges, hogy reggel az iskolába, és a tanítás után az iskolából hazafelé is mindig ugyanazon az útvonalon menjen haza a gyermekünk. A legjobb, ha szülőként elkísérjük néhányszor, elmondjuk neki, hogy mire figyeljen, milyen helyzetek várnak rá közben. Lehetőleg olyan útvonalat válasszunk a kisdiákoknak, amelyen kamerák figyelik az utcát, és nem kell elhagyatott városrészeken áthaladniuk.

Technikai eszközök

Egyre több általános iskoláskorú gyermek használ mobiltelefont. Ha úgy döntenek, hogy a gyereknek mobilt vesznek, olcsóbb készüléket válasszanak, hiszen leeshet, eltörhet, ellophatják. A gyerek könnyű célpont egy bűnöző számára, a drága technikai eszköz és a védtelen gyerek együtt a legjobb rablócsalogató. Csak a szükséges tárgyakat vigye magával a gyermek, nagyobb értékű ékszernek, technikai eszköznek nincs helye az iskolában!

Egyedül otthon

Gyerekeinkkel beszéljük meg, hogy kinek nyithatnak ajtót, mit mondjanak, ha telefonálnának vagy személyesen keresnének bennünket ismeretlenek. Megnyugtató, ha van egy megbízható szomszéd vagy közelben lakó ismerős, akinél pótkulcsot hagyhatunk, és van kihez fordulni, amíg egyedül van otthon. Lakáskulcsát ne tegye ajtaja közelében található „biztos rejtekhelyre” (lábtörlő, villanyóraszekrény stb.)!

Késések

Amikor megbeszéljük gyerekeinkkel, hogy tanítás vagy más esti program után értük megyünk, egyeztessük azt is, mit tegyenek, ha csak késve tudunk értük jönni!

Idegenek

Nem árt emlékeztetni a gyerekeket arra, hogy ha az utcán idegen szólítja meg őket, sem útbaigazítás, sem pedig más indok alapján ne tartsanak velük, illetve ne fogadjanak el semmit. A gyerekek az iskola környékén találkozhatnak olyan idegenekkel, akik tablettákat, port, vagy édességet kínálnak nekik. Hívják fel a gyerekek figyelmét, hogy idegentől ne fogadjanak el semmit, akkor sem, ha ingyen kínálja, és nagyon csábítónak látszik. Ilyen esetekről pedig mindig számoljanak be a szüleiknek! Ha azt tapasztalod, hogy valaki követ, menj be egy boltba, és kérj segítséget! Ha az utcán segítségre szorul, forduljon felnőtt emberhez! Ha van a környéken rendőr, akkor hozzá.

Idegenekkel az interneten se álljanak szóba!

Elérhetőség

Gondoskodjunk arról, hogy a gyerekeknél mindig ott legyen az elérhetőségünk. Egy iskolástól már joggal elvárható, hogy tudja a nevét, címét, a szülei és a segélyhívó telefonszámát. Ha ez utóbbi túl bonyolult, akkor a táskába, tolltartóba egy megfelelő helyen helyezzünk el egy cédulát, amire a telefonszámok fel vannak jegyezve.

Iskolán belüli erőszak

Napjaink új kihívása az iskolán belüli erőszak, vagyis amikor diákok társaikat, tanáraikat bántalmazzák. Fontos kiemelni, hogy az iskolai erőszak fogalmába sorolható a fizikai mellett a szexuális és a lelki bántalmazás is. Tudatosítani kell a gyerekekben, hogy az erőszak egyetlen problémát sem old meg. Játékból, poénból vagy csak a „barátok” elismerésének kivívása miatt diáktársakat, tanárokat bántani, fájdalmat, sérülést okozni nem lehet, mert annak súlyos következményei lehetnek. Az iskolában tanulóhoz méltóan viselkedjen, tisztelje tanárait, társait, tartózkodjon az erőszak valamennyi megjelenési formájától.

Közlekedési tanácsok iskolásoknak

A közlekedési balesetek megelőzése érdekében szükséges, hogy betartsuk azokat az alapvető szabályokat, melyeket a KRESZ ír elő, akár gyalogosan, akár valamilyen járművel közlekedünk.

Tanácsaink:

 • Az iskolába időben indulj el! A rohanás figyelemzavart szül, mely a közlekedés során veszélyt hordoz magában.
 • Gyalogosan közlekedve mindig légy körültekintő, tilos helyen ne lépj az úttestre! Az úttestre lépés előtt alaposan nézz körül!
 • Lehetőleg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen, ennek hiányában a legbiztonságosabb helyen menj át a túloldalra!
 • Kerüld azt, hogy álló jármű mögül, vagy takart helyzetből lépj le az útra!
 • Ha a gyalogosforgalom irányítására szolgáló fényjelző készülék jelzését mindig tartsd be, amikor szabad az áthaladás, akkor se feledkezz meg a körültekintésről! Elsőbbséged csak akkor van, ha azt meg is adják!
 • Ha kerékpárral közlekedsz, ne feledkezz el a kerékpár megfelelő felszereléséről, valamint a kanyarodás előtt ne mulasztd el a körültekintést és a kezeddel jelezni a kanyarodási szándékodat! Gyalogátkelőhelyen nem kerekezhetsz át, egyrészt azért mert tilos, másrészt azért mert balesetveszélyes. A gyalogátkelőhely a gyalogosoké és neked is le kell szállnod a bringáról és át kell tolnod az úttesten.
 • Tömegközlekedési járműveken való utazáskor kapaszkodj a balesetek megelőzése érdekében! Ne tolakodj, ne rohanj!
 • Ha az autóbusz ajtaja nyitva van, de a csengő hangját már hallod, ne szállj le, illetve fel! A vezetőt és az utastársakat magatartásoddal ne zavard!
 • Utasként közlekedve a passzív biztonsági eszközöket mindig használd!

Közlekedési tanácsok kisiskolások szüleinek

Az iskolakezdés új életformát jelent a hatéveseknek és a családjuknak is. Fő a feje a szülőknek, annyi mindenre kell odafigyelni. Vigyázzunk, nehogy közben elfeledkezzünk a kisgyermek személyi biztonságáról, amelyért vele együtt mi, szülők is sokat tehetünk. Az óvodában a gyerekek megismerkednek a közlekedés alapvető szabályaival: ha piros a lámpa, tilos átmenni az úton, ezt minden kisgyerek tudja.

Fogjuk kézen a gyereket, ha gyalog járunk majd vele, és ballagjunk el az iskoláig!

Közben megbeszélhetjük, mikor és hogyan szabad átmenni az úttesten, és elismételhetünk más szabályokat is.

 • Azon az úton kísérjük rendszeresen iskolába a gyereket, amelyen később egyedül jár majd!
 • Ne a legrövidebb, hanem a legbiztonságosabb utat válasszuk! A közlekedési szabályok betartásával mutassunk példát gyermekünknek!
 • Úttesten való áthaladáskor ragaszkodjunk gyermekünk kezének megfogásához, vagy ahhoz, hogy velünk együtt keljen át!
 • Úgy indítsuk útra a gyereket, hogy sietség nélkül az iskolához érhessen legalább öt perccel a becsöngetés előtt! A rohanás figyelemzavart okozhat, mely balesetveszélyes és a közlekedésben nincs helye.
 • Többször gyakoroljuk vele az átkelést a bonyolultabb kereszteződésekben! A közlekedési szabályokat a gyakorlat közben rögzítsük benne!
 • Feltűnés nélkül ellenőrizzük, hogy betartja-e a szabályokat, ha egyedül megy!
 • A gyermekre ne az út másik oldalán várjunk, elkerülendő azt, hogy meglátva minket figyelmetlenül rohanjon át az úttesten!
 • Ha lakott területen kívüli közutat is igénybe kell vennie, feltűnő vagy fényvisszaverő ruhadarabot viseljen, olyat, amelyet a közlekedés többi résztvevője kellő távolságból észlelhet!
 • A gyereket mindig a járda belső oldalán, az úttesttől távol kísérjük, az átkelőhelynél erre szintén figyeljünk!
 • Gyermekünkkel való közlekedéseink alkalmával életkori sajátosságainak megfelelően magyarázzuk el neki a legfontosabb közlekedési szabályokat és a jelzőtáblák jelentéseit!
 • Ha utasként szállítjuk gyermekünket, a passzív biztonsági eszközök használatát követeljük meg, életkori sajátosságoknak megfelelően használjuk a gyermekbiztonsági rendszereket! Magyarázzuk el a gyermeknek, hogy ez miért nagyon fontos!

FONTOS TELEFONSZÁMOK

Központi segélyhívó: 112

Mentők: 104

Tűzoltók: 105

Rendőrség: 107

Az utcán bátran szólítsák meg az egyenruhás rendőrt, vagy hívják a 112-t, ha veszélyben érzik magukat!