HírekBalatonkiliti ölelésében

2021.03.05. 19:07

Dudás Károlyra, a városi közterület-felügyelet egykori vezetőjére a Siófoki Hírek januári számában megjelent cikkel emlékezünk. 

Mi vagyunk, mindnyájan Balatonkiliti ölelésében; akik itt élünk, vagy valaha itt éltek” – indokolja Facebook-oldala címét dr. Dudás Károly, akinek „írói, helytörténészi munkássága” immár része Siófok Város Értéktárának.

2007-ben kezdődött, „akkor kérdezte meg Ádám fiam, hogy mi történt Kilitiben 1956-ban; de semmilyen történésnek nem volt nyoma sehol sem. Akkor még csak a magunk kíváncsiságának a kielégítésére kezdtünk kutakodni régi kiliti képek, emlékek után. Majd ezeket feltettük a Facebook elődjére, az iwiw-re, azután weboldalunk is lett, a Balatonkiliti gyermekei, ma pedig a Balatonkiliti ölelésében nevű Facebook-oldal létezik”.

Dudás Károly – aki rendőrtiszt volt, majd a városi közterület-felügyeletet vezette – idővel történeteket is írt a régi kiliti képek mellé, majd önálló írásokkal is jelentkezett. „Bajzik tanító néniről írtam az elsőt; valójában ennél korábban kezdtem az írást, de akkor még csak egy spirálfüzetbe: krimiszerű történeteket, de mindnek valós alapja volt. Mára tíz könyvnyi anyagom van készen (regény, kisregény, novellák), amiből eddig öt jelent meg, további öt kiadásra vár. A közösségi médiából meg hobbi lett nyugdíjas éveimre, ami mindennapi elfoglaltságot jelent”.

Kérés nélkül is kapja ma már a régi kiliti fotókat; régóta kutatta például a hajdani kiliti mozi (ma óvoda) előtörténetét, a napokban „azt is meghozták” neki. Igyekszik mindig úgy frissíteni, hogy aktuális legyen. Most a téli időszakban például Sági Gyuláék 1962. januári jégről mentését elevenítette fel, vagy azt, amikor „elszaladt a leölt disznó” Balassáéknál, arról pedig, hogy mit is jelent számára Kiliti (anyai nagyszülei is tősgyökeres kilitiek voltak, édesapja nem, de őt is mindenki ismerte, hiszen a helyi téeszt vezette), mindennél többet elmond írása, „A mi Kilitink”.

A mi Kilitink

Balatonkiliti. Először Édesanyámtól hallottam nevének jelentését. Szent név, Szentről nevezték el valamikor nagyon régen - egy Kilit nevű Pápáról - szólt az anyai tanítás.

Azonban nevének jelentésénél is fontosabb, hogy mit jelent nekünk Kilitieknek ez a „falu”.

Sokunknak mindent. Jelenti a Hazát: a házat szüleinkkel, majd később gyermekeinkkel, azt a falusi házikót, amelynek kis kályhájának melege pislákoló fényével – sok idő elteltével is - bevilágítja gyerekkorunk emlékeit. Jelenti az udvart, az előszoba ajtótól balra és jobbra, gyerekzsivajjal, és Bodri kutyánk önfeledt csaholásával. Jelenti a kiskertet, apám rózsáival, a nagykertet nagyapám oltotta ropogós cseresznyéjével. Jelenti a drága – már eltávozott – szomszédokat, akik megépítették házainkat, akik a régi „nagy havak idején” lovas szánnal vittek bennünket iskolába, akik bennünket, gyerekeket felültettek a traktoruk nyergébe, akik nyári estéken oda ültek közénk kis kiliti „lurkók” közé és meséltek a múltról, a háborúról, a szenvedésről, vagy éppen a szebb időkről. Jelenti a gyerekeket, akikkel felnőttünk.

Jelenti az utcát, a másik utcát, az összes utcát, ahol végig menve előre köszöntünk a felnőtteknek és a nálunk idősebb gyerekeknek, akik visszaköszöntek. Jelenti az ISKOLÁT, azokkal a nagyszerű tanítókkal, tanárokkal, akik második szüleink voltak és tiszteletre neveltek bennünket, a többi ember megbecsülésére. Jelenti papjainkat, akiket az egész falu szeretett. Jelenti lelkiismeretes orvosainkat, gyógyszerészeinket. Jelenti a Gépállomáson dolgozó munkást, a Tsz-ben dolgozó szorgalmas embert. Jelenti azt a kislányt - aki - ma nagymama nem is tudta, hogy ott abban az osztályteremben érte dobog egy kisgyerek szíve.

Jelenti a kiliti tájakat, a Csőrit, a Békás-tót, a Huszár tanyát, Papkutát, a régi repteret, Csárda-rétet, Széki-rétet és mindent, de mindent, ami ezen a” Szent” földön van, kedves városunk, Siófok, déli részén.

....A ma elhunyt Dudás Károly utolsó bejegyzése a Balatonkiliti ölelésében Facebook-oldalon ennek a saját versének a felidézése volt: 


A középső kereszt
A legszebb tervek, néha füstbe mennek,
S, álmaidból buborékok lesznek,
Megesik, hogy nincs súlya a szónak,
Híját érzed minden szépnek, jónak,
Még a nap is homályos az égen,
A madárdal se olyan már, mint régen,
Illata sincs a kerti virágnak,
Úgy érzed, hogy vége a világnak.
Akkor csendben, ballagj fel a hegyre,
Nézz az égre, s a középső keresztre!
Illata lesz újra a virágnak,
Értelme a kerek nagyvilágnak,
A madárdal szebben szól, mint régen,
És a nap is ragyog majd az égen.
Értelme lesz ismét, minden szónak,
S nem lesz híja minden szépnek, jónak.
És, ha újra kétségekbe esnél,
Vigasztalást tudod, hol keressél.
Nézz fel rá, és biztosan megérted,
Nem érdemel szót a szenvedésed.
Dudás Károly