HírekBalatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság közleménye

2023.02.09. 14:36

Fontos: életveszélyes a most kialakult vékony jégre menni a Balatonon! Az elmúlt hideg éjszakák hatására a Balaton kikötőiben és parti sávján kialakult egy vékony jégréteg, a tó parti sávtól távol eső területein azonban most is hullámzik a víz a szél hatására.

A tó befagyása nem várható a következő napokban, sőt olvadás indulhat meg szombattól, vasárnaptól amely az erős szél hatására el is tüntetheti a jeget a parti sávból.

A kialakult jégréteg 3-7 cm közötti, teljesen változó szerkezetű, de összességében a biztonságos jégen tartózkodásra alkalmatlan, tehát életveszélyes a most kialakult vékony jégre menni!

A szabad vízen való tartózkodás alapvető szabályairól szóló 46/2001. (XII. 27.) BM rendelet alapján a szabad vizek jegén tartózkodni azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá. A szabad vizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog.

(3) Tilos a szabad vizek jegén tartózkodni:

a) éjszaka és korlátozott látási viszonyok között;

b) járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével;

c) kikötők és veszteglőhelyek területén;

d) folyóvizeken és azok mellékágain.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság állománya a Balaton teljes parti sávjában kiemelten ellenőrzi a jégen tartózkodással kapcsolatos szabályok betartását, elsősorban figyelmezteti a szabályokat megsértőket, azonban visszatérő vagy súlyosabb esetekben helyszíni bírságot szab ki vagy szabálysértési eljárást kezdeményez. A Siófoki Közös Önkormányzati Hivatal Városőrség is folyamatos járőrszolgálatot lát el a parti szakaszon a balesetek megelőzése, illetve a bajba jutottak segítése céljából.

Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság

Horváth László r ezredes

rendőrségi főtanácsos

kapitányságvezető