HírekÁszok a siófoki íjászok

2022.09.26. 10:35

A hajdani koronglövő, az íjásztra hobbiból áttért ifjabb Szollár András egyéniben és csapatban is első lett, a 16 éves Kóti Dávid pedig ezüstérmes a szlovéniai 3 D-s íjász világbajnokságon.

Elsőre ezüst

Első külföldi versenyéről világbajnoki ezüstéremmel tért haza Kóti Dávid, a Kiliti Íjász és Szabadidő Egyesület (KISZE) ifjú íjásza.

„Összehasonlítottam hazai és külföldi vetélytársaim eredményeit az enyémekkel és ezek alapján az egyik esélyesnek tartottam magam; a 2. hellyel nem vagyok elégedetlen – árulta el a Siófoki Híreknek a 16 éves Kóti Dávid, aki a 15-17 évesek között a barebow (csupasz olimpiai íj) kategóriában versenyzett Szlovéniában. – A rutinhiányon múlhatott, hiszen a háromnapos verseny első napján még nagyon izgultam és így csak harmadikként zártam, de a második napon már én értem el a legmagasabb pontszámot.”

A 3 D-s nyílt nevezésű világbajnokságon háromdimenziós állatcélokra lőttek az íjászok. Dávid nevezési díjának felét a siófoki önkormányzat pályázatán elnyert támogatásából fizették, a másik felét az íjász és szabadidő egyesület állta, melyet négy éve alapítottak.

Nyolcéves volt, amikor egy vásárban megkapta első, természetesen még igencsak kezdetleges íját. Édesanyja, Kótiné Molnár Szilvia, a KISZE elnöke azt mondta lapunknak: az egyesülettel szerették volna a szabadidős tevékenységet, a közösségi programokat összekapcsolni az íjászat elsajátításával. „Hamar kiderült Dávid tehetsége. Az alapokat tökéletesen megtanította neki Gombai Tibor. Az edző két évvel ezelőtti halála után Dávid önerőből fejlődött, tanulta az íjászat fortélyait. Nagyon büszkék vagyunk egyre jobb eredményeire.”

Dávid úgy összegezte a 2022-es esztendő első kilenc hónapját, hogy eddigi legjobb évén van túl. Szinte minden hétvégén versenyre megy, ezeken egyre többször végez az első helyen. Tabon rendészeti szakon tanul és talán egyszer hivatásos katona lesz. A cél az íjászatban is minél „magasabbra” jutni, ennek érdekében tervei szerint hamarosan már profi edzője is lesz. Álma a profi szint elérése, a tehetsége adott, de anyagiakkal is kell majd bírni – egy nemzetközi versenyen például pótíjat is be kell mutatni. Az idén ehhez a Navek íjászbolt volt a segítségére.

Jövőre Európa-bajnokság Erdélyben. „Akkor már rutinosabb, mentálisan is felkészültebb leszek, ez utóbbiban segít sokat Berényi Braczkó Gizella Én-műhelye. Az Eb-re már az aranyért megyek” – jelentette ki magabiztosan az ifjú kiliti íjász.

Aranyvadász

Ifjabb Szollár András tavaly Szekszárdon, ahol egyszerre világ- és Európa-bajnokságot bonyolítottak le, már első lett egyéniben, most pedig nem is egy, hanem két aranyérmet szerzett csigás hunter íj kategóriában. A tavalyi eredmény után ezúttal is az első hely volt a célja és mind a három napon ő érte el végül a legmagasabb pontszámot, vagyis nagy fölénnyel győzött (az elnevezéséből fakadóan is kissé a vadászatra hasonlító kategóriájában mind a három nap során 28-28 célt kell leküzdeni, ami egyszerre 5-6 kilométeres „túrát” is jelent egyben). Csapatban elmondása szerint nem ők voltak az esélyesek, mégis sikerült győzni. Jó néhány magyar íjász indult a közel 400 sportolót felvonultató, amúgy egy golfpályán rendezett világbajnokságon és jó eredményeket értek el honfitársaink.

„Négy éve, a versenyszerű koronglövészet befejezése után a lövészetoktatás mellé kerestem valamilyen hobbit és így találtam az íjászatra – mondta ifjabb Szollár András. – Idén kevés időm jutott a versenyzésre, kifejezetten erre a világbajnokságra koncentráltam.”

F. I.