HírekAmolyan rebellis fajta...

2020.02.07. 11:56

Örülök, hogy eljött az idő, amikor egy olyan „rebellis fajtát” is, mint én, városi elismerésben lehet részesíteni – dr. Kovács Péter ezt nem csak a Siófoki Híreknek mondta, hanem a Siófokért Érem kitüntetés átvételekor is.

„Örök ellenzéki voltam, nem voltam hajlandó „beállni a sorba” – emlékezett vissza a korábbi évtizedekre. – Persze, nehezen éltem meg, hogy „Kovács Pétert légmentesen el kellett zárni Siófok elől”, hogy a turizmus és marketing területnén jó két évtizeden át nem kért belőlem a város. Ebben az időszakban a Kodolányi főiskola volt számomra a mentsvár, az, hogy ott taníthattam és hogy érezhettem diákjaim szeretetét.”

Ahogyan a városnapi méltatáson is elhangzott: dr. Kovács Péter nyugalmazott főiskolai adjunktus írta a Balaton első önálló régiós marketingtervét. Amikor ugyanis a Sió tévénél „lejárt az ideje”, négy évig igazgathatta a Balatoni Regionális Turisztikai Marketing Kht.-t, azaz közhasznú társaságot.
„Az akkori Magyar Turizmus Zrt.-nek az volt az elképzelése, hogy a turisztikai marketing turisztikai régiók szerint épüljön fel, mert addig a megyék voltak a marketingpénzek felelősei, ami a Balatonnál annyit jelentett: Somogy, Zala és Veszprém egymással konkurálva ott és úgy hirdette a Balatont, ahogy neki tetszett – így a közgazdász végzettségű egykori tévés. – Zala például Göcsejre koncentrált, mondván, hogy a Balatonra reklám nélkül is eltalál a turista.
Veszprém meg a megyeszékhelyre és a Bakonyra figyelt, egyedül Somogy vette komolyan, hogy a megye első számú turisztikai célpontja a Balaton. Amikor kiderült, hogy a régiós kht-nak szánt központi marketingpénzeket valóban csak a Balatonra lehet költeni, pánik lett úrrá a megyei döntéshozókon és minden erejükkel próbálták ezt gátolni... Nem volt könnyű négy év, olyan érzés volt a kht-t vezetni, mintha három ló három felé húzna egy szekeret és azt kéne
irányítanom...”
Kovács Péter 2019-es Siófokért Érme azért is aktuális, mert éppen 30 éve, 1989 nyarán indult az ország első kereskedelmi televíziója Siófokon.

...

A teljes cikk a januári Siófoki Hírekben olvasható!