HírekAmerikai cserediákok Siófokon

2017.10.19. 18:39

Idén is tizenegy amerikai diák érkezett kísérőkkel Siófokra az amerikai Walnut Creek-ből a két város amerikai-magyar cserediák-programja keretében. Október elején kilenc napon át ismerkedtek a siófoki emberekkel, kultúrával, hagyományokkal, oktatási rendszerrel. Jártak a városházán is, ahol a polgármester, az alpolgármester asszony és a jegyző fogadta őket.

Az általános iskolás korú vendégdiákok színes programokon ismerkedtek nemcsak egymással, és Siófokkal, hanem a Balatonnal és a fővárossal is. Jártak a Galerius fürdőben, a Kersák lovastanyán, egész napos kiránduláson Budapesten, Tapolcán, Tihanyban, és nem maradhatott el a hajózás sem.

Az önkormányzat hivatalában dr. Lengyel Róbert polgármester köszöntötte őket, majd a gyerekek kötetlen beszélgetés formájában faggatták a város első emberét Siófokról, a négy évszak jellemzőiről, a kedvenc ételéről, és a polgármesteri lét örömeiről, nehézségeiről. Potocskáné Kőrösi Anita alpolgármester angol nyelvű prezentációval, kisfilmekkel is bemutatta Siófokot és környékét, valamint a város különböző arcait a négy évszakban.


A cserediák-programról:

A cserediákprogram keretében mindenki a saját tanulópárja családjánál kap elhelyezést. Az amerikai cserediákok mindig ősszel érkeznek a magyar családokhoz, a magyar tanulók pedig tavasszal utaznak Walnut Creek-be. A gyerekek a testvérvárosban töltött napok alatt megismerkednek egymás országaival kulturális és szórakoztató programok, kirándulások keretében. Ezeken a programokon a magyar és amerikai diákok együtt vesznek részt, hiszen a cél az életre szóló tapasztalatok, ismeretek megszerzésén túl, hogy hosszan tartó kapcsolatok, barátságok szövődjenek a két város gyermekei és családjai között.

A cserediákprogramot az önkormányzat is támogatja, fedezve a magyar diákok repülőjegy árának felét, a kísérő tanárok utazási költségét, valamint a reptéri illetéket és transzfert. A Siófokra érkezett amerikai diákok étkeztetését, a kirándulásokat és egyéb költségeket a fogadó családok állják.

Az, hogy hány magyar diák utazhat a kaliforniai testvérvárosba, függ attól is, hogy a sorra kerülő siófoki általános iskolából hány család tudja vállalni az amerikai diákok fogadását és a saját gyermekük utazási költségének a felét. A magyar gyerekek számára a program célja az angol nyelv gyakorlása is, ezért számukra – a jó tanulmányi eredmény mellett - a részvétel feltétele az angol nyelv bizonyos szinten való ismerete is egyben.

A két város közötti kapcsolat építését és a cserediákprogramot a siófoki születésű, majd élete nagy részét az USA-ban élő Dr. Böröcz István, 56-os menekült, plasztikai sebész, orvosprofesszor kezdeményezte.