HírekÁllják a válságot a városi cégek

2021.04.07. 09:53

Senkit sem kellett utcára tenni. 

Kiegyensúlyozott gazdálkodással, létszámleépítés nélkül állják a koronavírusos válságidőszakot a siófoki önkormányzat cégei – tájékoztatott a közösségi médiában dr. Lengyel Róbert polgármester. E szerint a Balaton-Parti Kft.-nél elsősorban az állami bértámogatásnak köszönhető, hogy minden dolgozót meg tudtak tartani. „A nyáron kívüli időszakban a kft. fő bevételi forrását adó Galerius Fürdőnk immár nagyon régóta zárva, egyetlen fillért sem termel, csak viszi a pénzt – így a polgármester. – A hosszabb távú ingatlanbérleti szerződések, illetve a már megkötött rövid távúak bevételei csordogálnak a kasszába (nagyon jókor és jól jött a Thanhoffer Villa pályáztatásából befolyt, a korábbiakhoz képest többszörös bérleti díj), a spórolás is hatékonynak bizonyult, de tény az is, hogy a rendelkezésére álló banki hitelkeret nélkül a cég immár a segítségünkre szorulna. A szezonra készülni kell, pénz nélkül pedig az sem megy. A kft. havi rendszeres kiadása (pl. a bérek, közüzemi számlák…) nagyjából 25 millióra rúg, ezt az összeget minden hónapban alapból ki kell fizetnünk. A jó szezonban és a fürdő mielőbbi nyitásában bízunk…”

A Termofok esetében is stabilitásról számolt be a cég vezetője. Bár elsősorban a „rezsicsökkentés” (a távfűtés is hatósági áras és annyiból, amennyiért adhatják, nem lehet előállítani a hőenergiát) okán elszenvedett veszteségeket kompenzáló állami működési támogatásuk a tavalyi 70 millióról közel negyedével csökkent idénre, továbbra is működőképesek és nem szorulnak tulajdonosi, azaz önkormányzati többlettámogatásra. A dolgozói fizetések biztosítottak, leépíteni sem kellett senkit. „A pandémia alatt a lakossági és közületi fizetési hajlandóság a távhődíjak vonatkozásában a vártnál kevésbé romlott, egyedül a kórház adósságállománya tetemes, 10 milliós nagyságrendű, de a jelen helyzetben velük türelmesek vagyunk” – írta Lengyel Róbert.

A Siófoki Temetkezési Kft. is tartani tudja idei üzleti tervét. Korábban csak üzemeltették a temetőket, akkor a havi nettó árbevétel alig haladta meg az 1 millió forintot. Most, hogy már temetkezési szolgáltatásokat is végeznek, a havi nettó bevétel a 3 millióhoz közelít. Tavaly a cég zökkenőmentes működéséhez mintegy 45 millió forintot kellett a város kasszájából hozzátenni, idénre ez a szám csökkenni fog, várhatóan 28 millióra.

„Alkalmanként az éles kritikákkal sem törődve több olyan személyi és szervezeti döntés is született ebben az új önkormányzati ciklusunkban, amelyek most nagyban hozzájárulnak a túlélésünkhöz – összegzett a városvezető. – Nem csak a hivatalban és az önkormányzati intézményeknél, hanem a cégeinknél is megőriztünk minden munkahelyet és sok önkormányzattal ellentétben, nekünk egyelőre nem kell azon gondolkodni, hogy hány embert tegyünk az utcára - ez önmagában óriási eredmény...”