HírekA farmerkirály: Siófokon lesz az ősbemutatója

2022.05.08. 13:02

„Ezzel visszakerülhet Siófok az ország kulturális életének vérkeringésébe.”

Siófokon lesz az ősbemutatója „A Levi’s Story – a Farmerkirály” című musicalnek július 15-én és 16-án – jelentették be sajtótájékoztatón a fővárosban. Rendezője Kerényi Miklós Gábor, zeneszerzője Jávori Ferenc „Fegya”, a dalszövegeket Müller Péter Sziámi írta. A darab, mely a világsiker musicalje szlogent kapta, a farmerkirály, Levi (Lőb) Strauss kalandos életét meséli el az amerikai kivándorlási hullám közepette, és természetesen a farmernadrág, a blue jeans születését. Zenei érdekessége, hogy a klezmer mellett lesz benne country, müncheni sördal, valamint mai jellegű musicalszám, de orosz-német népzenei alapokból felépített kórus is.

Kiss László, a Kálmán Imre Művelődési Központ igazgatója azt mondta a budapesti Fészek Klubban: megérintette, sőt meglepte, hogy Levi Strauss életét még senki sem dolgozta fel; véleménye szerint a sztori csak siker lehet, sőt ezzel visszakerülhet Siófok az ország kulturális életének vérkeringésébe.

...

Levi Strauss (1829-1902) szegény németországi zsidó családból származott. Löb Strauß néven született, 18 éves korában édesanyjával és két nővérével kihajóztak az Egyesült Államokba. 1850-től hívta magát Levi Straussnak. 1853-ban megkapta az amerikai állampolgárságot, aztán elköltözött San Franciscóba, itt ruházati üzletet nyitott. Eleinte vitorlavászonból készített nadrágokat a munkásoknak Strauss. Az 1870-es évek végén Jacob Davis, egy szabó elkezdett nadrágokat készíteni fém szegecsekkel, hogy jobban bírják a nadrágok. A Levi Strauss & Co. nevű cége elkezdte gyártani a Levi's márkájú farmernadrágokat. 

...

fotó: Dombóvári Tamás