HírekA „cserdi csodáról” Siófokon

2020.02.24. 15:00

Ketyeg már a cigánybomba – mondta nemrég a Magyar Hangnak Bogdán László, aki február 28-án 17 órakor a Civil Akadémia vendége lesz a siófoki könyvtárban.

Bogdán László, Cserdi roma származású polgármestere elfogadta Lengyel Róbert invitálását, amikor a siófoki városvezető a közelmúltban nála vendégeskedett, a Bogdán által vezetett baranyai faluban.

Bogdán László interjút adott nemrég a Magyar Hangnak, ebből néhány részlet:

– Cserdiben is krumpliszezon van?
– Nem, fűszereket csomagolunk odahaza.

– A választási krumpliszezonra céloztam.
– Olyan sincs szerencsére. Cserdiben mi osztogatunk. Legutóbb volt egy flashmobunk, ahol megállítottuk az autókat, és egy rekesz saját termelésű paradicsomot adtunk az áthaladóknak. Mert csak az tud, akinek van. És így kevésbé mondják ránk, cigányokra, hogy büdös tolvajok vagyunk. A többség köszönettel elfogadta. De így is volt, aki közölte, hogy jó lesz a disznónak.

(…)

Egy tanulmány szerint 2051-re gyakorlatilag elnéptelenedik az Alföld, a megyeszékhelyek körül megnövekszik a népesség, a többi elnéptelenedik, más részek pedig…
– …elcigányosodnak, mondjuk ki. A vidéken élő cigányok voltak eddig is a bűnbakok, akik miatt semmit nem lehet csinálni a településen, akik miatt – úgymond – nem fejlődik a falu. Úgyhogy mindenki megutálta a cigányokat, amit aztán szépen tovább is adtak, a sérelmek halmozódtak. Emiatt is tartunk ott, ahol most cigánytémában. A mai kiskamasz cigányokkal már nem bír senki. Sem a tanár, sem a pap, sem a rendőr, senki. Megjelentek a pitlák drogok és az uzsorabajnokok, ők tartanak a kezükben mindent. Ez a harminc év mérlege. A vidéki Magyarország meg? A magyarok öregszenek, a cigányok fiatalodnak. De ezt látjuk most is, szóval ketyeg már a cigányplutónium. És még egyszer mondom: ebben a robbanó elegyben nem a cigányság jelenti a veszélyforrást, hanem szegénységük mértéke. Brutális zónák jönnek majd létre, és ha ezen a már említett 300 településen nem sikerül öt éven belül változni, akkor már késő lesz. Félek, hogy még a mi életünkben megvalósulnak azok a szegregátumok, amelyek fölött a rendőr is repülővel megy el...”