Hírek25 óra tánc: világrekord is született Siófokon?

2022.04.30. 17:23

Diótörő: a két magyar országos rekord biztos. 

Új magyar, és feltehetően világrekordot is döntött 25 órás balett-teljesítményével a siófoki Diótörő Balett Egyesület, az egyesület művészeti vezetője és koreográfusa, Bazsó Gabriella pedig egyéni maratoni rekordot állított fel.

25 év balett - 25 óra rekordkísérlet címmel vágott bele az új országos rekord felállításába a Diótörő Balett Egyesület, mely 2020-ban ünnepelte 25 éves fennállását. A jeles alkalomra tervezett rendezvény a járvány miatt ugyan két évet csúszott, a rekordot azonban most pótolták, sőt meg is duplázták. A tánc világnapján, április 29-én 10 órakor állt színpadra Bazsó Gabriella balett növendékeivel a Kálmán Imre Művelődési Központban, és egészen másnap 11 óráig meg sem szakadt a balettgyakorlás és bemutató. Az egyesület gyermek és felnőtt növendékei sorra váltották egymást a színpadon, de sokan szinte a teljes 25 órát végigtáncolták a klasszikus és modern balett jegyében. A csoportos maratoni váltórekord feltételei szerint 25 órán keresztül mindig kell a színpadon lennie balett tevékenységet folytató táncosnak, aki táncol, oktat, nyújt, ezért az egyesület szigorú órarendet készített, melyben a balettórák mellett különlegességek is szerepeltek.

Az ifjú növendékeket szüleik ezúttal nemcsak a háttérből támogatták, hanem fent a színpadon is velük együtt szerepeltek. Az első nap fénypontja az anya-lánya táncóra volt, a második napon pedig az apukákon volt a sor. - Az anya-lánya baletten gondoltuk, hogy tele lesz a színpad, az apa-lánya óránál kicsit kétséges volt, de aztán a kislányok otthon megfűzték apukáikat, és egyszerűen hihetetlen, hogy mindenki eljött, alig fértek fel a színpadra – így Trunk Andorné, a Diótörő Balett Egyesület alapítója és vezetője, aki szerint az apukák nagyon élvezték és komolyan is vették az apa-lánya balett órát. - Most már még jobban értékelik az édesapák, hogy a gyerekek milyen sok mindent tesznek azért, hogy egy bemutató létrejöhessen. Biztos vagyok abban, hogy a legközelebbi bemutatónkat már más szemmel nézik az apukák és anyukák egyaránt.

- Nagyon örültem ennek a kezdeményezésnek, nagyon jól éreztem magam, mert így megtapasztaltam azt, hogy a kislányom milyen sportot űz, és hogy érzi magát a színpadon egy fellépésen – mondta az óra után egy édesapa, akinek, mint a legtöbb szülőnek ez volt az első színpadi szereplése. – Otthon szoktunk gyakorolni, ilyen színpadi fellépésen még nem voltam, de ha lesz még ilyen közös szereplési lehetőség a kislányommal, mindenképpen jövök újra – tette hozzá egy másik édesapa. – Remekül éreztem magam, nagyon tetszett, ez volt az első színpadi fellépésem, úgyhogy nagy élmény volt, hogy a kislányommal együtt szerepelhettem, köszönöm ezt a lehetőséget, és ha lesz folytatás, akkor azon is szívesen részt veszek – számolt be színpadi élményéről egy újabb apa, aki még azt is elárulta: az évek során egy-két alapmozdulatot már sikerült elsajátítania otthon a kislányának köszönhetően.

– Ha semmi mást nem kaptak a balettől a gyerekek, mint azt, hogy fent álltak az édesanyjukkal és az édesapjukkal a színpadon és balettoztak, már ezért megérte, de természetesen sokkal többet kaptak itt most – állapította meg Bazsó Gabriella.A két nap során a rekord hitelességét Sebestyén István, a Magyar Rekordok regisztrátora, a Magyar Rekord Egyesület elnöke felügyelte, és a 25 óra elteltével kihirdette az eredményt: kettős hazai rekord született. – 25 órán keresztül megszakítás nélkül történt itt balett tánccal kapcsolatos oktatás, illetve táncbemutató, foglalkozás, így a csoportos maratoni váltórekordok szabályai szerint nemcsak hogy új magyar rekord született, de a szakértők szerint állítólag még a világon se volt erre példa. Siófok és a Diótörő ezzel valószínűleg nemcsak magyar, hanem világrekorder is lett – jelentette ki a magyar rekordok regisztrátora. 

Az örömujjongás itt még nem ért véget, hiszen a hétvégén egy másik rekord is megdőlt a színpadon. – Bazsó Gabriella táncművész egyéni maratoni rekordot állított fel, az 1500 perc, azaz 25 óra rendelkezésre álló időből mindössze 76 percet töltött pihenéssel, ami fantasztikus emberi teljesítmény, és új hazai rekord – hirdette ki Sebestyén István.

– Csodálatosan érzem magam – mondta a 25 órás balettoktatás után még mindig lelkesen és vidáman Bazsó Gabriella. - Megmozdult az egyesület összes táncosa és még a szülők is, mindenki eljött, olyan élményeket éltünk át, hogy nem is tudom szavakban kifejezni. Végig itt voltak velünk alapítótagjaink, akikkel óvodásként 1995-ben elindult ez az egyesület, ők azóta is aktív tagjaink, és most már a saját kislányaikkal táncoltak a színpadon. Tökéletes nap volt, plusz egy óra. Az elején iszonyatos izgalom volt, éreztem a gyerekeken a feszültséget, ahogy felmentünk a színpadra, de ahogy elindult az óra és átfordultunk a délutánba, elkezdett könnyedén menni. Amikor kicsit úgy éreztük, hogy már fáradtak vagyunk, akkor jöttek anyukák, akik segítettek rajtunk. A megtorpanás olyan hajnali fél 3 magasságában jött elő, de rövid időn belül egy jó nyújtással, egy kis relaxációval sikerült rajta átlendülni nekem és a gyerekeknek is, nem adtuk fel.

– Kedden találkozunk! – köszönt el tanítványaitól szombat déltájban az új rekorder, pihenésre ugyanis nincs idő, közeleg a tanévvégi bemutató.

Milei Barbara


Képek a szombati napról a Siófoki Hírek Facebook-oldalán.